logoonblack

Julkalendern 2020 utspelade sig i en skidort i butikens fönster.

Hej igen mina vänner! Ni trodde säkert vi inte skulle ses i Duveberga igen men gänget vill gärna skicka en nyårshälsning så här i slutet av året och jag tycker vi hoppar rakt in i den.

Det var alla överens om att julen varit speciell och nu kände de sig alla fortfarande mätta, på gott humör och ingen ville tänka på att de närmade sig hemfärd. Det var alltid så roligt att träffas, det skulle verkligen bli nedräkning till nästa gång så snart väskorna packades. Men idag valde alla att lägga de tankarna åt sidan och bara leva i stunden.

Från morgonen till kvällen började närma sig gjorde alla sig redo för att äta tillsammans och se på de årliga fyrverkerierna. Myran som fortfarande hade sällskap av Myrla klättrade upp på taket på Duvans bar och hjälpte henne upp så de hade den bästa utsikten då alla tillsammans förväntansfullt småkvittrade och slukade ännu några goda smulor. 

Näbbot såg sig om på sina kompisar och hade aldrig varit så lycklig över något som att han fick vara just här just i denna stund. Vissa tog sig upp på berget som dagen till ära hade fått ”gott nytt år” klottrat över den tidigare texten, denna gång med allas tillåtelse och Näbbot harklade sig för att hålla det korta tal han förberett tidigare:

Ett år har nu tagit slut
Vi firar att det vandrar ut
Genom tidens öppna port
Och ropar in det nya: kom fort!

Då han tystnat började nedräkningen och de som tagit med fyrverkerier gjorde sig redo att tända dessa.

Fem
Fyra
Tre
Två
Ett

GOTT NYTT ÅR från oss alla i Duveberga!
 

Läs hela inlägget »

Jag vill önska alla en God Fortsättning med dessa bilder från en del av firandet 

loading...
Läs hela inlägget »

Hej mina vänner! Idag är det alltså julafton och min rapport kommer sent på kvällen då jag själv också firat lite jul om än på ovanligt vis liksom jag tänker mig även flera av er har gjort. Det är ju ett år då inget riktigt är eller har varit som någon tänkte sig då det började men hoppas ändå dagen förflutit med god mat, julmusik, tindrande ljus i granen eller kanske ni helt enkelt valt att bara dra på er myskläderna och krupit upp i soffan med en filt och en varm kopp te. 

Jag vill ändå berätta lite om den stora höjdpunkten nämligen när tomten flög in i Duveberga på sin glittriga släde dragen av 4 stora domherrar. Eller egentligen vill jag mest visa spektaklet som glittrade magiskt mot den mörka vinterhimlen.

Jag vet ju att en julkalender traditionellt slutar just på julafton men jag är inte riktigt klar här utan på annandagen vill jag berätta mer om hur firandet gick och låta er träffa de små ingen annars ser. Dessutom kommer duvorna stanna och fira nyår tillsammans och reser hem först tjugondag knut då julen dansar ut. Det blir inte en daglig berättelse men lite bilder ibland och såklart lite rapporter.

Men just nu vill jag bara avsluta med att önska er en fortsatt riktigt GOD JUL!

Läs hela inlägget »

Hej mina vänner! Dagen före dopparedagen alltså, det är ju helt otroligt! Sitter ni ikväll med Bingobrickan redo framför teven, blir det kanske en traditionell julfilm och en tallrik gröt eller ska ni fira som jag vid pysselbordet? Hur ni än föredrar att tillbringa denna onsdag är ni välkomna hit för en fin rapportering kring hur det gått för Myran som efter några nervösa dagar nu äntligen fått besök.

Myrla som tagit lämmeltåget, en snabb och spännande upplevelse berättade hon senare, klev av prick i tid och Myran blev alldeles pirrig av glädje så fort han såg henne. Hon såg precis ut som han mindes från tiden då de först träffats på myrstigen mitt emellan hemstackarna. Det gick inte att vara på dåligt humör i hennes sällskap tänkte han då han stolt visade vägen till stugan han beslutat hade nog rum för de båda. Det var många beundrande utrop från den nyanlända besökaren och Myran som blivit lite hemma blind med tiden såg sin hemtrakt som för första gången och kom ihåg hur vackert han tyckt det var den där första gången berget och skogen tornade upp sig framför honom. Inte ens de högljudda fåglarna verkade längre särskilt irriterande och då förstår ni detta var något speciellt.

Jag kan tänka mig ni liksom jag gärna ville se återföreningen men nu då vi gjort det tycker jag de kan få vara ifred och prata ikapp sig en stund.

Resten av Duveberga bubblar av förväntan inför morgondagen och det är ett väldigt fejande och fixande överallt. Säckar med smulor av alla de slag har anlänt och det gäller att leta fram alla serveringsfat och göra iordning så det ska bli ett lyckat julfirande för alla. Jag är helt säker på att det kommer bli det med och låter de jobba på samtidigt som jag som vanligt önskar även er som lyssnar en fortsatt trevlig dan före dan, nästa gång vi ses är det julafton!

Läs hela inlägget »

Hej mina vänner från när och fjärran. Hur har ni det i hemmen där ute? Jag vet ju ni inte direkt kan svara mig men jag undrar ju såklart ändå så ni kan ju svara högt för er själva ändå. Idag har jag en rapport där jag önskar jag hade lite fler filmsekvenser att dela med er, ni kommer strax förstå varför. 

På julafton dukas det upp med godsaker i Duvans bar men ni förstår säkert alla inte kan vara där inne samtidigt hela tiden av utrymmesmässiga skäl. Detta har försökts tidigare år men visade sig vara omöjligt. Då det ändå är mysigare att vara under tak tillsammans och risken finns det blir dåligt väder, något som visserligen aldrig hänt hittills men ändå är möjligt, fick en av duvorna en snilleblixt några säsonger tillbaka nämligen att skicka efter ett löst tak. Partytält i tyg söktes först men så hittade de en snickare som istället kunde tillverka en lite stabilare version i trä och plåt som blev mer som en bod utan väggar. Detta lät ju helt perfekt!

Det är ju ändå Duvan som har mest ansvar när det gäller att organisera och få saker gjorda och det föll sig därför naturligt han fick samarbeta med snickaren och rita upp hur han tänkte sig skulle bli bäst. Något som påminde om en röd stuga blev det juliga resultatet och alla var nöjde när de fick se bilderna. De fick även till en bra deal om att få förvara det i ett förråd resten av året när Duveberga stod mer eller mindre tomt förutom Myran som ju aldrig hade stora fester och heller inget behov av extra tak.

Det jag önskar ni kunde få se med egna ögon är då taket transporterades dit. Som jag nämnt i tidigare avsnitt är det trutar som har hand om större leveranser så också här även om det krävs två av de största i personalen i sådana hör fall. Dessvärre var ordinarie trutar upptagna så de som fick ta hand om det denna gång råkade flyga vilse och tvingades använda extra navigering. De vill gärna påstå de har sådan inbyggd men alla vet ju egentligen de var tvungna att ta fram gps för att lösa uppdraget. De hade heller inte hunnit lära sig flyga i exakt samma takt så det varen minst sagt svajig förd som kunde gått riktigt illa... Som ni ser löste det sig till slut och taket står redo att skydda det extra bord som snart kommer placeras under det. Visst är det skönt när saker faller på plats även om det är i sista minut!

Duvan är egentligen den enda förutom trutarna som vet hur nära det var saker hade kunnat gå illa och då det ju inte finns någon anledning att stressa upp fler i onödan så kommer det så förbli. Hoppas ni också haft en stressfri dag, att den så förblir och så ses vi som vanligt imorgon igen!

Läs hela inlägget »

Hej igen mina vänner! Hoppas som vanligt allt är bra på er sida skärmen! På min sida har det blivit ett par lussekatter, kaffe och levande ljus för att skapa stämning utöver det har det varit lugnt häromkring och inte en droppe regn!

Ännu en måndag alltså och ännu en rapport från vår lilla skidort någonstans i ett skyltfönster. Dagens stora händelse är stackars Duvan som plötsligt fick kalla in en hantverkare mitt o alltihop då det var iskallt i baren då han anlände och allt vatten hade frusit. Som tur är älskar duvorna kalla smulor doppade i varm glögg så medan de väntade på hjälp bjöds det på denna delikatess för de påpälsade fåglarna. 

Just det! Jag har missat en uppdatering en del av er måste ha funderat kring. Om ni minns dramat häromkvällen skulle det inte skulle bli någon glögg förrän den som klottrat på berget klev fram och precis som ni nog gissat är detta mysterium avklarat. En av de yngre duvorna hade velat testa bara utan att tänka på konsekvenserna och skämdes så mycket att hen hade smugit fram till Duvan och erkänt men samtidigt undrat om det gick bra de inte berättade något för familjen där hemma. Det är ju trots allt snart jul så det gick såklart bra men den skyldige fick lova att hjälpa till lite extra med mat och annat så alla festligheter flöt på som de skulle på julafton. Det var en bra överenskommelse för alla parter och nu är allt glömt och förlåtet.

Hantverkarmusen som är den händigaste husmusen i trakten dök upp bara ett litet tag efter att ha fått veta vad som hänt och fick dessutom smaka på några frusna glöggsmulor efter det skruvats och fixats lite och värmen äntligen var tillbaka. Självklart bjöds även musen in till torsdagens festligheter och den tackade jag med tillägget den såklart skulle ta med sina verktyg om något mer hände. 

Vilken tur att även denna dag slutade varm och med idel leenden. Hoppas såklart det gäller även för er, ja att ni har det varmt och trevligt alltså och det fortsätter på det viset tills vi hörs och syns imorgon igen!

Läs hela inlägget »

Om någon mer oroat sig över försäljaren som kom förbi utan mössa har han nu fått en i julklapp av Duvan. Han blev så glad han beslutade sig för att stanna kvar och fira jul med resten av gänget istället för att släpa runt på sin vagn... OBS! Ni som väntar på dagens avsnitt: det kommer senare ikväll jag lovar! #duveberga

Läs hela inlägget »

Hej alla mina vänner, då har vi alltså hamnat på söndagen den fjärde advent. Tänk så mycket som hänt sedan första ljuset tändes och än är det många höjdpunkter kvar att se fram emot. 

Det har varit en lugn dag i Duveberga, de flesta tog sovmorgon efter en sen natt. Det gällde ju att klämma ut sista droppen skoj så här sista lördagen innan jul. Inga olyckor att rapportera dock trots den snabba farten i backen. 

Måsen har stannat kvar i området och fortsatt med sina små konserter framför en ganska motvillig publik som ändå lyssnat till dess sånger då det trots allt är en rätt trevlig typ. Då någon skulle väljas ut att tända fjärde ljuset gavs uppdraget till en stolt fågel som dyrt och heligt lovade att skriva ihop ett mästerverk till vers. 

Resultatet av flera timmars grubblande och skrivande blev som följer:

Nu brinner fjärde ljuset klart,
hit kom vi med väldig fart.
Det går verkligen att påstå vi snart,
kan förbereda oss för ett stort julpart....y.

Jag är stolt som en tupp,
jag tagit mig hit upp,
för att framför denna trevliga grupp,
genomföra detta uppdrag utan en kupp.

Nåväl. Vi kan ju fundera lite på om det verkligen lever upp till ordet mästerverk men fint rimmat ändå och ljusen brinner lika vackert som vanligt i mörkret. Hoppas ni får en fortsatt fin söndag så hörs och syns vi imorgon igen som vanligt!

Läs hela inlägget »

Hej igen alla vänner där ute i vintermörkret! Tänk att vi passerat den längsta natten och att det snart kommer gå åt ljusare tider. Lite svårt att tänka sig just nu bara, tur vi har adventsljusstakar och stjärnor som lyser upp de annars mörka fönster vi passerar på vägen till jobbet, under promenaden med hunden eller vad det nu kan vara. I Duveberga finns det ju massa mysbelysning för att förgylla december. 

Något som glittrar i lampornas och stjärnornas sken är de saker som just nu är slängda på vagnen dragen av den ökände försäljare som plötsligt dök upp idag efter att ryktena gått om denne i flera dagar. Främst har det sagts det mest är skräp den svartvita fågeln försöker sälja medans andra uppskattar hur vackert glänsande allt är. Vad försäljaren själv anser vet vi inte men det är ett förfärligt kraxande om hur fina saker som finns att köpa. Vad jag förstår har inget blivit sålt under alla de långa promenader som vandrats från ort till ort. Det är nästan så jag själv vill hoppa in och handla, det kan ju inte vara så roligt med så svalt mottagande trots den kaxiga attityden.

Plötsligt ryckte varenda duva till av förvåning då skatan stannade till i sitt säljsnack, sträckte på ryggen och stämde upp i en melodi något ingen hade hört innan men troligen var inspirerat av att vi nu ör så nära julafton.

”Bjällerklang, bjällerklang, höres skrammel och dång,
Saker som det blänker om i munter fågelsååång!

Kasta i, plocka upp sälj allt om det går,
Glittrar det så funkar det och alla bättre måår!”

Försäljaren bugade åt den häpna publiken som kände de måste klappa åt detta uppträdande som ju trots allt verkade inövat och framfört med stolthet. Vi alla måste ju ändå uppmuntra liknande insatser så hjälp gärna till med applåden så kanske fler vågar försöka sprida lite julstämning även om det kanske är på lite ovanligt vis. Och där lämnar vi vårt fjäderprydda gäng (och Myran) för denna gång, ha en fortsatt fin lördag så hörs och ses vi imorgon igen!

Läs hela inlägget »