logoonblack

14 december: Myrbo


Hej och välkomna till oss i Jul på vår gata. Uve har blivit lovad ett avsnitt där han får eget utrymme att berätta lite mer om en historisk byggnad som numera är lokaliserad i rabatten utanför huset. Denna försvarsanläggning som tidigare skymtat förbi heter Skansen Myran och har en spännande historia.

Att vår ugglevän är intresserad av det förgångna och gillar att fördjupa sig i allehanda arkiv och specialsidor på nätet förvånar nog ingen vid det här laget. När historien kring en plats dessutom innehåller så mycket drama och tragik hamnar det genast i topp över sådant han måste veta mer om. 

1695 bara några få år efter den stora byggnaden Skansen Kronan en kort distans bort blev klar uppfördes dess lilla version Skansen Myran på den plats den nu ligger men då var det såklart varken tegelhus eller rabatt på platsen. Vid det tillfället och ungefär 270 år framåt låg en liten ort vid dess fot som hette Myrbo och som namnet avslöjar befolkades av just myror. Det var en livlig plats men vid slutet också ganska nedgången. 

Samtidigt som många av de stora husen i Haga som det stora området runt Myrbo heter började rivas för att ge plats för nya tider var det helt enkelt så att människorna med de stora maskinerna och fötterna inte såg det otroligt lilla stället med alla dess innevånare och mosade alltihop. De sopade sedan ihop vad de trodde var skräp utan att reflektera. Det fanns inga överlevare och vi vet bara om händelsen då väldigt små dokument från vittnen upptäcktes. Efter det har några små rester kunnat grävas upp. 

Det är hela historien. Uve är numera engagerad i en grupp som heter ”Bygg upp Myrbo” som länge skissat på byggplaner för att restaurera det som en gång var. Ett mycket spännande projekt han driver ihop med en grupp skickliga byggmyror. De jobbar på informationsblad och hemsida och när detta är klart har jag lovat dela detta men ingen vet ett bestämt datum i nuläget.

Det var allt för denna gång, Uve är nöjd och jag hoppas ni lärt er något nytt. Ses imorgon igen!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Natalie » A new beginning:  ”I can't wait to see what you come up with! You are so talented and SI love your ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-