logoonblack

5 december: Uve


En julkalender om ett litet hus i ett större hus på Kapondjurgatan 4 och de djur som just flyttat in och nu bor där. Nedräkningen till jul kommer pågå samtidigt som huset fylls av möbler, värdefulla ting och liv.

Nedan texten till avsnittet (ungefär då jag freestylar lite):

Denna gång i Jul på vår gata ska ni då äntligen få träffa den första hyresgästen vilket också är den som skickade en låda som landade innan han själv ens packat klart de sista av sina grejer. Precis som vissa säkert redan gissat är det en uggla som valt boktapeter och vart favoritsyssla är just att läsa. 

Uve, som han heter, visste redan då han som liten dunboll fick en tjock diktsamling om livets gång (ett uggelögas förgänglighet) av sin far att böcker var det bästa som finns och har slukat ena efter den andra sedan dess. Det brukade vara svårt att ens nå fram till honom när han väl hade sjunkit in i en annan värld där drakar plötsligt var lika verkliga som gråsuggor eller en flygande daggmask var lika mycket hans vän som de andra dunbollarna i skolan.

Och det är också precis en sådan granne Uve är känd som i huset där han bott många år innan ombyggnationen; en lugn, snäll typ som inte gör något väsen av sig och knappt hörs alls eftersom han trivs bäst i sin fåtölj med en filt över fötterna och en bok uppslagen i knät. Ibland blir det såklart en fika hos Kajjan, något som nästan var obligatoriskt för alla i kvarteret.

Hur han försörjer sig? Det vet inte ens jag riktigt men vet han bland annat recenserar noveller på nätet, fick ett stort arv från en rik släkting för några år sedan och dessutom är mycket sparsam. Några hemligheter måste väl ändå en uggla få ha.

Vi avslutar med Uves lilla vers för andra advent:

”Två ljus lyser nu upp vår vinternatt,
Advent du är välkommen nu jag önskar dig god natt!”
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Natalie » A new beginning:  ”I can't wait to see what you come up with! You are so talented and SI love your ..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-